Het verhaal van De Scharnier
Graag geven wij u via deze pagina nadere informatie rondom de ontwikkelproces van het project De Scharnier op Katendrecht. Een bouwproject als deze heeft uiteraard invloed op de leefomgeving. Daarom willen wij u zo open en transparant mogelijk informeren over de totstandkoming en uitwerking van het plan. Hieronder vindt u daarom de informatie over de achtergrond en de status van het plan en de communicatiemomenten. Onderaan de pagina kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief. Via deze nieuwsbrief wordt u regelmatig op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkeling rondom het project.
Lokaal initiatief
De stad Rotterdam blijft volop in ontwikkeling, ook Katendrecht. Er wonen steeds meer mensen in de stad. Dit vraagt om meer woningen en voorzieningen. Het project De Scharnier is een initiatief van stadsontwikkelaar New Industry en architect Kraaijvanger. Allebei lokale bekenden met een hart voor de stad en de wijk. Toen bekend werd dat de Globetrotter snel uit haar jasje groeit, bedachten zij het idee om op het grasveld een uitbreiding van de school te bouwen. Maar alleen een school vonden zij zonde van de schaarse grond en niet duurzaam.
Aantrekkelijke stad
Daarom maakten Kraaijvanger een ontwerp met een combinatie van een school met daarboven woningen. Daardoor wordt de grond optimaal benut én ook een aantrekkelijk stukje Katendrecht met combinatie van onderwijs, wonen en ontspannen. Zo stimuleren wij dat de mensen die in De Scharnier gaan wonen er ook kunnen werken en naar school gaan. Zo beperken we het reizen en maken wij een mooie plek aan het park en het water waar alle generaties Rotterdammers trots op kunnen zijn.
Goed onderwijs en betaalbaar wonen
Een deel van de leerlingen van de Globetrotter krijgt nu les in noodlokalen. Dat is natuurlijk geen ideale en wenselijke situatie. Het doel is dan ook om de uitbreiding van de school de Globetrotter zo snel mogelijk te realiseren. Ook is er in Rotterdam een tekort aan betaalbare, energiezuinige gasloze woningen. Daarom is met Heijmans vastgoed een samenwerking aangegaan om boven de school zowel huur- als koopwoningen te gaan realiseren. De helft van de woningen is bestemd voor middenhuur en middenkoop, waarbij de huur- en koopprijs zijn gemaximaliseerd. Hiervoor heeft de gemeente Rotterdam duidelijke richtlijnen opgesteld. Wij sturen aanvullend op een voorkeursregeling, bij de eerste toewijzing van de woningen, aan mensen die al in de wijk wonen. Door gasloos te bouwen sluit het project aan bij de huidige doelstellingen van duurzaamheid, energietransitie en betaalbaarheid. Ook voor groen, biodiversiteit is veel aandacht in het plan, zowel op als rondom het gebouw in aansluiting op het bestaande Kaappark.
Betrokkenheid, communicatie en co-creatie
Gedurende de uitwerking van het plan De Scharnier hebben New Industry, Heijmans Vastgoed en Kraaijvanger door middel van informatieavonden de belanghebbenden zo vroeg en zoveel mogelijk betrokken bij de planvorming. Voor de herinrichting van de buitenruimte rondom. Het gebouw en de school nodigen wij de buurt graag uit om in co-creatie met de buurt een ontwerp voor de buitenruimte te maken dat bijdraagt aan een aantrekkelijker en veiligere plek. Hierbij is vooral ook aandacht voor verkeersveiligheid en het beperken van overlast door halen en brengen. Dit naar aanleiding van zorgen uit de buurt over o.a. bereikbaarheid, verkeersveiligheid. Ook zijn er zorgen over de hoogte van het gebouw en de effecten op de bezonning.
Tijdens de informatiebijeenkomst op 14 september jl. hebben wij dit nader aan de belanghebbenden toegelicht. Maar wij begrijpen dat dit veel informatie betreft; daarom hieronder een overzicht van de diverse communicaties en informatiemomenten aan de belanghebbenden in de buurt. Op deze manier kunt u het allemaal rustig bekijken en teruglezen.